A Passzív Dohányzás és a Fogszuvasodás Kockázata Gyermekeknél

Gyermekfogászat – A fogak kialakulása és fejlődése

A gyemekfogászat kiemelt figyelmet kap a DENT ELITE rendelőiben, hiszen a a gyermekek fogai különös odafigyelést igényelnek. A felnőtt fogászatban alkalmazott módszerek ritkán alkalmahatók, hiszen a gyermekeknél elsősorban a megelőzés kap kiemelt hangsúlyt. A kicsiket már az első fogak megjelenésekor érdemes rászoktatni a rendszeres fogmosásra, hogy minél hamarabb beépüljön a napi rutinjaik közé.

Az iskolás kor előtti időszak meghatározó a kicsik életében, ez a pár év szinte egész életükben meghatározó lesz, a fogaik későbbi állapota a kiskorúkban ért hatásoktól függ. A gyemekfogászat, a prevenciós tevékenységek mellőzése vagy a gyermekek túlzott édesség fogyasztása a maradó fogazat nagymértékő szuvasodását okozhatja vagy egyéb száj- és fogbetegségek forrása lehet.

Az anyák terhesség alatti ételfogyasztása is befolyásolhatja a gyermekek fogainak egészséges kifejlődését, hiszen már magzat korban (8-10 hetes) megindul a tejfogak kialakulása, és az utolsó hónapra a tejfogak koronái szintén fejlődésnek indultak, illetve maradéktalanul kifejlődnek a középső tejmetsző fogak koronái.

A maradó fogak egyes csírái is megjelennek magzati korban és a magzati kor 5. hónapjától a születés utáni második hónapig szinte az összes maradó fog telepe kialakul, illetve a meszesedés is megkezdődik. A hetes fogak csírái az első születésnap körüli időszakban, míg a bölcsesség fogak koronái (nyolcasok) 4-5 éves korban alakulnak ki, majd eztán kezdődik el a gyökerek fejlődése.

A terhesség ideje alatt az anyáknak fehérjében gazdag tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor, és így tovább.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) tartalmazó ételek fogyasztása kifejezetten ajánlott, ugyanis ezzel nem csak saját szervezetük legyengülését előzhetik meg, de gyermekük egészséges fogainak kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. Bizonyított tény, hogy a helyesen táplálkozó anyák gyermekeinek fogai az átlagnál ellenállóbbak a szuvasodással szemben.

Ugyancsak kerülni kell a fogak fejlődése során bizonyos gyógyszerek szedését és különböző vegyszerek használatát, amelyek hatására nagymértékben károsulhatnak a fogak, illetve végleges elszíneződést okozhatnak.

A DENT ELITE fogászati központ elismert a gyemekfogászat, a gyermek fogorvosi szolgáltalásait illetően. A konkrét kezeléseken túl tanácsokkal és pontos információval látjuk el az érdeklődő szülőket, sőt, külön konzultációs időpontot egyeztetésére is lehetőség van.

A gyermekek fogainak teljes kifejlődése nem ér véget a maradó fogak előtörésével, ugyanis a foggyökerek további 6-8 hónapon keresztül fejlődnek. Már csak ezért is fontos a szülőknek gyermekeik táplálkozására és fogazatára kiemelt figyelmet fordítania.