fajdalommentes-fogaszati-kezeles-fajdalomcsillapitas fogínybetegségek

Fájdalommentes Fogászati Kezelés, Fájdalomcsillapítás Mellékhatás

Általános egészségi állapotunk fentartásához időnként szükségünk van fogorvosi beavatkozásra is. Ez lehet egyszerű fogászati kezelés mint fogkőeltávolítás, de lehet komolyabb beavatkozás is mint például implantáció. Az esetek túlnyomó többségében helyi érzéstelenítés történik. Az emberek egy része azonban – elsősorban pszihés alapon –  nehezebben viseli a fogászati beavatkozásokat, például szájsebészeti műtétet, s ezért helyi érzéstelenítés helyett altatásos fájdalomcsillapítást kér orvosától. Az altatásban végzett fogászati kezelés bizonyos rizikóval jár, mint minden altatásos fájdalomcsillapítás.

Fájdalomcsillapítás típusok
Kétféle érzéstelenítés létezik: helyi és általános. Helyi érzéstelenítéskor ideiglenes, lokálisan alkalmazott érzéskiesés történik az emberi test meghatározott, injektált pontján. Az érzéstelenítőszer nem nyomja el a tudatot, azaz a beteg a kezelés alatt mindvégig éber állapotban van. Ez esetben a fogorvos egyszerűen érzéketlenné teszi a száj egy kis részét fájdalomcsillapító gyógyszer befecskendezésével. A páciens mindvégig a tudatánál marad. Az általános érézéstelenítéskor (anesztézia), a beteg hosszabb-rövidebb ideig nincs öntudatánál, ezáltal semmit nem érez, így természetesen fájdalmat sem.

A helyi érzéstelenítést a fogorvos végzi fájdalomcsillapító injekció beadásával, míg az általános érzéstelenítést altató orvosok végzik korszerű és biztonságos módszerekkel és eszközökkel. Magyarországon nem elterjedt az atatásos érzéstelenítés a fogászatban, egyrészt mert meglehetősen költséges és meglehetősen körülményes, másrészt nincs egyetlen olyan fogászati beavatkozás sem amely helyes lokális érzéstelenítés esetén akkora fájdalommal járna, hogy altatásra lenne szükség!

Anesztéziát igényelhelő fogászati beavatkozások
Azon túl, hogy nem mindenki tűri egyformán a fogászati beavatkozásokat, az esetek túlnyomó többségében nem személyes fájdalomérzetből fakadó tapasztalat, hanem másoktól hallott rémségek és elképzelt fájdalom motiválja azokat, akik altatásos kezelést kérnek. Leggyakrabban szájsebészeti műtéteknél (implantáció, gyökércsúcs amputációs műtét (resectio), komkplikált gyökértömés és így tovább) kérnek a páciensek altatást.

Fogászati ​​érzéstelenítés lehetséges mellékhatásai
Helyi érzéstelenítés során szinte alig van mellékhatás, de néha előfordulhat. A leggyakoribb az, hogy a zsibbadás jóval túlnyulik a kezelendő felületen, azonban ebben nincs semmi káros. Az fájdalomcsillapító injekció egyes esetekben okozhat szemhély remegést vagy az arcbőr érzéketlenné válását is. Miután azonban az érzéstelenítés hatása elmúlik, ezek a tünetek is tova tünnek. Néhány további lehetséges mellékhatást érdemes még megemlíteni.

Pislantási nehézség – Ha az egyik vagy mindkét szemmel nehézkessé vagy lehetetlenné válik a pislantás, az orvos lezárja a szemhéjat amíg a zsibbadás megszűnik, hogy a szemgolyó ne száradjon ki.

Hematoma (Vérömleny) – Ez egy vérrel teli duzzanat, ami akkor keletkezik amikor a tű egy véredényt talál el az érzéstelenítő befecskendezéskor.

Szivverés gyorsulás – Az érösszehúzó érzéstelenítő hatóanyag néhány percig esetleg növelheti a szívverés gyorsaságát. Ha ez bekövetkezik, közölni kell a kezelő orvossal.

Idegkárosodás – Ha a tű közvetlenül eltalál egy idegszálat a zsibbadás mellett fájdalomérzet keletkezhet, ami hetekig vagy akár hónapokig eltarthat. Ez a jelenség nagyon ritkán fordul elő.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a különböző helyi érzéstelenítéseknek és féjdalomcsillapítási technikáknak köszönhetően a fogászati kezelések teljesen fájdalommentesek! Fontos, hogy minimum félévente látogassuk meg fogorvosunkat, mert így biztosan elkerülhető, hogy később komolyabb beavatkozásra kerüljön sor. Ne hagyjuk, hogy egy hibás fájdalomérzet feltételezés miatt halogassuk a fogazatunk rendszeres ellenörzését. Általános egészség nem létezik egészséges fogazat nélkül!