A gyökérkezelés szó sokakban ébreszt félelmet, elsősorban azért mert számos tévhit terjedt el ezzel a nagyszerű fogmegtartó eljárással kapcsolatban. Ebben az írásban a gyökérkezeléssel kapcsolatos tényeket és tévhiteket vesszük számba.

Gyökérkezelés – Tévhitek és Tények

A fog a testünkhöz tartozó élő szerv, belsejében érző idegekkel, amelyek, ha megsérülnek veszélyes gyulladás keletkezhet, ami erős fájdalmat okozhat. A gyökérkezelés az egyik legnagyszerűbb fogmegtartó eljárás, mégis a legtöbb páciensben rémületet és szorongást kelt a szó. Ennek legfőbb oka az, hogy számtalan tévhit kering a köztudatban a gyökérkezelés témakörben. Ebben az írásban számba vesszük a legelterjedtebb tévhiteket és szembe állítjuk azokat a konkrét tényekkel, azzal, hogy valójában mire számíthat a páciens a kezelés során.

A gyökérkezelés szó sokakban ébreszt félelmet, elsősorban azért mert számos tévhit terjedt el ezzel a nagyszerű fogmegtartó eljárással kapcsolatban. Ebben az írásban a gyökérkezeléssel kapcsolatos tényeket és tévhiteket vesszük számba.

 

1. Tévhit: “A gyökérkezelés fájdalmas!”

Az állításnak nincs valóság alapja! Ellenkezőleg, a kezelés célja éppen a foggyökér fertőzése, gyulladása által okozott fájdalom megszüntetése. A gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben történik, ezért maga a beavatkozás teljesen fájdalommentes. A legtöbb helyen még a szúrás helyét is elzsibbasztják, hogy még a tűszúrás se okozzon kellemetlenséget.

 

2. Tévhit: “A gyökérkezelés felesleges, később úgyis ki kell húzni a fogat”

Ez nem így van! Amikor az orvos a gyökérkezelés mellett dönt, az azt jelenti, hogy a fog megmenthető, annak kihúzása elkerülhető. Ennek a beavatkozásnak éppen a beteg fog megmentése a célja.

 

3. Tévhit: “A gyökérkezelt fog már nem él, sérülékeny lesz, töredezhet”

Mivel a kezelés, a foggyökér eltávolítása csak a fog belső üregét érinti, a fog tartószerkezete ugyan úgy ép marad, mint a kezelést megelőzően, csupán a belső keringés szűnik meg. Abban az esetben, ha a kezelést egy kiterjedt fogszuvasodás előzte meg, akkor a fog valóban sérülékenyebbé válik. Amikor a fog belső állományának megbetegedését szuvasodás okozza, akkor a fog külső, kemény rétegének nagy része már tönkrement. Ebben az esetben a fog tartószerkezete már valóban nem stabil. Erre azonban nagyszerű megoldás a gyökérkezelés után koronával ellátni a sérült fogat, így annak szilárdsága újra a régi lesz.

 

4. Tévhit: “Csak fájós fogat kell gyökérkezelni”

Ez is tévhit! Előfordul, hogy a fogbél tünetek nélkül elhal szuvasodás, mélytömés vagy trauma hatására. Az elhalt fogbél azonban veszélyes gyulladást okozhat, így az ilyen fogak kezelése különösen indokolt. A fogorvosok különböző módszereikkel könnyen megállapíthatják, hogy a fogbél (pulpa) károsodott vagy fertőzött-e. Figyelmeztető jel lehet például, ha valamelyik fogunk körül kiütés szerű elváltozás (úgynevezett sipoly) jelenik meg, ami egyértelműen jelzi a gyulladás jelenlétét. Maga az elváltozás egyébként jön és megy, még fájdalmat sem okoz, ettől függetlenül mégis szükség van a gyulladás mielőbbi megszüntetésére. Ha felfedezné ezt a tünetet, haladéktalanul forduljon fogorvoshoz!

 

5. Tévhit: “Ha megtörtént a gyökérkezelés, már nem kell visszamenni a fogorvoshoz”

A gyökérkezelés minimum két – vagy több kezelésből áll. Attól függetlenül, hogy az első kezelés után megszűnik a fájdalom, fontos, hogy a gyökérkezelést minden esetben befejezésre kerüljön, ugyanis a fog csak így válik megmenthetővé. A félbehagyott kezelés vagy a végleges tömés/pótlás hiánya további kezeléseket, plusz költségeket eredményezhet, hiszen az ideiglenes tömés nem nyújt végleges megoldást. Megfelelő, befejezett gyökérkezeléssel azonban több évtizedre garantálható a kezelt fog megtartása, a kívánt funkció és esztétikai helyreállítása.

A gyökérkezelés szó sokakban ébreszt félelmet, elsősorban azért mert számos tévhit terjedt el ezzel a nagyszerű fogmegtartó eljárással kapcsolatban. Ebben az írásban a gyökérkezeléssel kapcsolatos tényeket és tévhiteket vesszük számba.

 

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Első lépéseben röntgenfelvétel készül a fogról, hogy pontosan fel lehessen mérni a gyulladás mértékét, elhelyezkedését, a gyökerek számát, lefutását, anatómiai adottságait és így tovább.

Ezután következik a helyi érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás, aminek következtében a beteg nem érez semmiféle fájdalmat a kezelés során.

A harmadik lépésben történik a fog megnyitása, a szuvas területek kitisztítása, a fogbélüreg tartalmának eltávolítása. Ezt követi a gyökércsatorna alapos fertőtlenítése és megmunkálása annak érdekében, hogy a fertőzött gyökércsatornákból az összes baktérium és gyulladt szövet eltávolításra kerüljön.

Végül a fogorvos hermetikusan lezárja a gyökércsatornát és ideiglenes gyógyszeres- vagy végleges gyökértöméssel látja el. A gyógyszer 1-4 hétig maradhat a fogban, indokolt esetben 1-2 cserére is sor kerülhet. Amikor a csatornák teljesen tiszták, következhet a gyökértömés, utána pedig egy ellenőrző röntgen.

A gyökértömést követően sor kerülhet a sérült fog koronájának helyreállítására. Ennek kivitelezése történhet hagyományos töméssel, de bizonyos esetekben, amikor a szuvasodás vagy trauma következtében a fog jelentős része hiányzik, fogászati korona felhelyezése szükséges. Ez utóbbira azért van szükség, hogy a kezelt fog minél tovább megőrizhető legyen.

 

Írásunkban számba vettük és megcáfoltuk a gyökérkezeléssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. A kedves olvasó megismerhette a gyökérkezelés folyamatát, továbbá az is, hogy miért fontos, hogy visszamenjen a fogorvoshoz az első kezelést követően. Amennyiben fájdalmas, esetleg már láthatóan szuvas foga van, ne halogasson! Kérjen időpontot! Egy tömés sokkal kevesebb anyagi ráfordításba kerül, mint egy foggyökér kezelés, így határozottan megéri időben ellátni a rossz fogakat. Ha pedig már biztosan gyökérkezelésre szorul, akkor se halogasson. Ha túl sokáig vár, a baktériumok okozta fertőzés tovább terjedhet, megfertőzheti az arcüreget és még akár csonthártyagyulladás is kialakulhat. Az gyulladás hajhullást, bőrkiütést vagy hosszútávon ízületi problémát is okozhat.

idopontkeres