Kétfázisú Implantátum

Kétfázisú Implantátum

Kétfázisú Implantátum, a hagyományos módszer

Bármilyen okból történik is, fogaink elvesztése komoly traumával jár. A foghiányok pótlásának legmodernebb megoldása az implantáció, azaz a fogbeültetés. A különböző implantációs technikák az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Előző írásunkban pontos képet kaptunk az egyfázisú, Azonnal Terhelhető Implantátumról, most nézzünk egy kis ismétlést átfogóan az implantátumokról, majd kifejtjük bővebben a másik ismert implantációs módszert, ami a Hagyományos, Kétfázisú Implantátum.

Kétfázisú ImplantátumMI történhet, ha a hiányzó fog nem kerül pótlásra?

A hiányzó fog sokkal több területre van káros hatással, mint azt elsőre bárki gondolná. Ha Ön hosszú éveken át halogatja hiányzó fogainak pótoltatását, akkor ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek :

 • az ép fogak elmozdulhatnak a hiány irányába
 • bedőlnek, meghosszabbodnak, gyökerük elveszítheti stabilitását
 • a fogak rágóereje jelentősen csökken
 • a fogíny gyulladásos állapotba kerülhet
 • amennyiben több fog is hiányzik egymás mellett, az egész harapási helyzet megsüllyed, ami fájdalmas rágóízületi problémákat okozhat
 • minden falat fájdalmat okoz, elvész az élvezete
 • a nem kellően megrágott étel emésztési probkémákat okozhat, kialakulhat reflux vagy savasodás, akár fekély is!
 • az állkapocs nem terhelődik, ezért csontja elvékonyodik, jelentősen gyengül
 • az állkapocs ízület is gyulladásos állapotba kerülhet
 • az arc és a nyak izmai deformálódhatnak


Hogyan kerülheti el ezt a rémálmot?

A válasz egyszerű! Ha mindezt szeretné elkerülni, pótoltatnia kell hiányzó fogát/fogait. Alapvetően két fajta fogpótlási lehetőség közül választhat: Az egyik a hídpótlás, melyhez fel kell áldoznia a hiányzó fog melletti 2 egészséges fogát, mivel ezek lecsiszolásával rájuk épül a híd. A másik lehetőség, hogy a fogpótló hídnál a sokkal stabilabb, tartósabb és esztétikusabb, Kétfázisú Implantátum fogpótlást választja.

Miért javasoljuk Önnek az implantációs fogpótlást?

 • amennyiben csak egy vagy két foga hiányzik, nincs szükség arra, hogy az ép fogai lecsiszolásával a rájuk kerülő korona pillérként tartsa a hiány feletti hídpótlást
 • a csontnövekedés lezárulását követően bármely életkorban elvégezhető
 • a fogbeültetések több mint 98%-a sikeres
 • időben végrehajtott implantációval elkerülhető a fogak elvesztésének következtében kialakuló csonthiány
 • amennyiben a csontállomány nem elegendő, a sikeres implantációhoz egyszerű rutineljárással pótolni lehet
 • a beavatkozás alacsony kockázattal jár, hiszen a Kétfázisú Implantátum eljárását több évtizedes klinikai tesztelések előzik meg
 • az implantátumok behelyezése a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes
 • 3-6 hónap alatt garantáltan új, stabil foga/fogsora lesz
 • a beültetett fogimplantátum tökéletesen illeszkedik színben és formában is az eredeti fogaihoz
 • visszanyerheti fiatalkori rágóképességét
 • a saját, meglévő fogaira jutó terhelés nem lesz aránytalanul nagy
 • a fogászati implantátumokra bármilyen pótlás készíthető (nemcsak szóló korona, hanem fogászati híd vagy teljes fogsor is készíthető rájuk)
 • A fogászati implantátum tartós és erős – képes arra, hogy az eredeti fogaknál is stabilabban rögzüljön a csontban. Megfelelő szájhigiénia és odafigyelés mellett a műgyökér és a csont között életre szóló kapocs jön létre.


A Kétfázisú Implantátum menete, lépései

Első szakasz – A tervezés időszaka. Mint minden beavatkozást, az implantációt is egy teljes kivizsgálás előzi meg. A kivizsgálás egy beszélgetéssel kezdődik, melynek során tájékozódunk az Ön általános egészségi állapotáról, a szájra, fogakra vonatkozó előzményekről. Az implantátum beültetést megelőzően egy alapos fogorvosi vizsgálatra is sor kerül, ekkor az esetlegesen előforduló gyulladásokat keressük, ezeket minden esetben kezelni kell a műtét előtt, mint ahogyan a szuvas fogakat is. A kezelési terv elkészítéséhez mindenképpen panoráma röntgenfelvételre van szükségünk, ugyanis ez alapján tudunk tájékozódni a csontállomány mennyiségéről, anatómiai képletekről (arcüreg elhelyezkedése, idegek lefutása). Az általános szájvizsgálat és röntgenvizsgálatok eredményei alapján készítjük el – az Ön igényeinek minden tekintetben megfelelő – kezelési tervet. Az implantációs műtétre tehát csak gondos előkészítést követően kerülhet sor.

Kétfázisú Implantátum

Második szakasz – A Kétfázisú Implantátum beültetés műtét. Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben történik. Az ínyen egy metszést ejtünk, a nyálkahártya lebenyt leválasztva már hozzáférünk a csontozathoz. Ezt követi az implantátumot befogadó csontágy kifúrása az íny alatti csontba. Ide kerül behelyezésre a műgyökér, mely fölött az ínyt hézagmentes öltésekkel zárjuk. Az első három napban enyhe fájdalom, duzzanat, esetleg véraláfutás is lehetséges. Ezek a szervezet természetes reakciói, amitől nem szabad megijedni. A műtét napján feltétlenül ajánljuk a terület jegelését annak érdekében, hogy kisebb legyen a következő napokban a duzzanat. A varratokat általában a műtétet követő egy hét után távolítjuk el, addig a szájban átmenetileg szúró, csiklandozó érzést okozhat.

Harmadik szakasz
– A gyógyulási, csontosodási szakasz: 3-6 hónap. A nyugalmi periódusra azért van szükség, hogy az implantátum csontosodása megtörténhessen.

Negyedik szakasz
– A fogínyformázás időszaka. A gyógyulást követően a csontosodást röntgenfelvétel alapján ellenőrizzük. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat egy pár milliméteres metszéssel felszabadítjuk, eltávolítjuk a gyógyulási csavart, majd beillesztjük az ínyformázó csavarokat az implantátum megfelelő részébe. Az ínyformázó csavar behelyezésére a felszíni hám gyógyulása miatt van szükség, hogy kialakulhasson az íny-implantátum kapcsolat, a természetes fogazathoz hasonló ínytapadás jöjjön létre. A tökéletes ínytapadás kialakulásához 2-3 hétre van szükség.

Kétfázisú Implantátum

Befejező szakasz – A Kétfázisú Implantátum fogpótlás elkészítése, ami 5-10 munkanap közötti időtartamra tehető. Ekkor készülnek a fogászati lenyomatok, vázpróbák, választunk fogszínt, majd végre megtörténhet a végleges koronák felhelyezése. Az átadásakor elmagyarázzuk és meg is mutatjuk a helyes fogmosási technikát.

Kétfázisú Implamtátum

Utógondozás – Annak érdekében, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig tökéletes legyen, 6-12 havonta célszerű ellenőrzésen megjelenni, ekkor ellenőrizzük az implantátumokat, a csont- és hámtapadást. Ilyenkor érdemes szakszerű fogtisztítást is végezni, amivel a szilárd lerakódásokat is eltávolítjuk.

A Kétfázisú Implantátum beültetését kizáró tényezők:

Természetesen vannak esetek, amikor nem kerülhet sor fogászati implantációra, ilyenek például a növekedésben lévő gyermekek és egyes egyészségügyi tényezők:

 • súlyos szívbetegség
 • vérképzőszervi, véralvadási zavarok
 • súlyos cukorbetegség (jól beállított vércukorszint esetén – ha azt a kezelés ideje alatt fokozottan ellenőrzik – cukorbeteg is kaphat implantátumot)
 • terhesség – mivel a röntgenfelvétel készítése káros lehet a magzatra
 • elhanyagolt szájhigiénia esetén (helyreállítása után elvégezhető a műtét)
 • erős dohányzás (elvégezhető, de lassúbb a gyógyulás és nagyobb a komplikációk és az elfertőződés veszélye)
 • alkohol, drog esetleg gyógyszerfüggőség esetén
 • bizonyos gyógyszerek szedése (csontritkulás kialakulásának megelőzésére vagy kezelésére adott gyógyszerek, úgynevezett bisphosphonates)


Tehát jelen írásunkból megtudhattuk, hogy miért és kinek ajánljuk a fogászati implantátumokat, megismerhettük a Kétfázisú Implantátum beültetésének a folyamatát és időtartamát, illetve arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy kinek nem ajánlott a beültetése. Amennyiben bármilyen kérdése adódott az implantátumokkal kapcsolatban, keresse fel rendelőnket, ha pedig meghozta döntését, kérjen időpontot!

idopontkeres