A kivehető műfogsor használat kezdetekben komoly kihívások elé állíthat bennünket. A cikkben leírtak alkalmazásával megkönnyítheti, lerövidítheti a megszokás folyamatát, és megtanulhatja a fogprotézise helyes tisztántartását.

Műfogsor Használat Kihívásai

Bár Magyarországon minden tizedik embernek kivehető fogprotézise van, a műfogsor használat témakörében mégis sok a megválaszolatlan kérdés. Sokan nincsenek tisztában a műfogsor helyes használatával, ápolásával és még kevesebben mernek beszélni a használat közben felmerülő problémáikról. A műfogsort használók csupán egynegyede látogatja rendszeresen fogorvosát és közel 50% egyáltalán nem használ műfogsor ápoló készítményeket. Az alábbi írásból olyan ismeretekhez juthat a műfogsor használat tekintetében, amely választ adhat a protézisével kapcsolatos kérdéseire, segít abban, hogy minél gyorsabban megszokja azt és abban is hogyan kell helyesen tisztán tartania.

Műfogsor Használat Kihívásai

 

Kezdeti nehézségek

Az új műfogsor használat eleinte kifejezetten kellemetlen lehet, mivel a megszokás rendszerint heteket vesz igénybe. Ha Ön először kezdi el viselni a kivehető alsó vagy felső fogsorát, főleg hosszabb fogatlanság után esetleg úgy érzi, hogy az túl nagy és előre nyomja az ajkát. A fogprotézis illeszkedése lazának tűnhet, de fogsorhoz idővel az arc és a nyelv izomzata is alkalmazkodik, és segít helyben tartani. A fogsorviselés kezdetén előfordulhat nyálkahártya-érzékenység, illetve a nyál mennyisége időszakosan megnőhet. Ezek azonban teljesen természetes reakciók, amint a szájüreg megszokja a fogsort, megszűnnek a panaszok.

 

Az új műfogsor megszokásának első lépései

A kivehető fogpótlások, új műfogsorok megszokása mindig lassabb folyamat, nagyobb kihívás, mint a fix pótlásé. Ebben az időszakban a varázsszó a türelem! Van néhány apró trükk, amivel a megszokást segíthetjük például apró savanyú cukorka szopogatása, mert az olvadó cukorka mozgatása, a nyál összegyűjtése és a nyelés segíti a fogsor beilleszkedését. Előfordulhat, hogy fogsora elmozdul nevetés, köhögés vagy mosolygás alkalmával. Ilyenkor úgy helyezheti vissza, hogy nyel egyet vagy fogsorát óvatosan összezárja.

 

Tud-e majd enni az új fogsorral?

Igen, de az új műfogsor használat során az étkezés, rágás-gyakorlást kíván. Senki ne gondolja, hogy a fogsorviselés másnapján már szalonnabőrt rágcsálhat vagy ropogós almába haraphat. Az étkezést kezdje puha ételek fogyasztásával, vágja apró darabokra és rágjon a szája mindkét oldalán, a harapás maradjon csak későbbre, az is menni fog. Újra kell tanulni a rágómozdulatokat, ez akár egy-két hónapot is igénybe vehet. Kezdetben különösen figyelni kell arra, hogy mindkét oldalon, lehetőleg azonos mértékben történjen a rágás, hiszen az egyik oldal túlzott terhelése esetén elmozdulhat a fogsor, ami nyálkahártya sérülést okozhat. Ha már megszokta az új fogsorát, fokozatosan visszatérhet eredeti étrendjéhez, de legyen óvatos! A túl kemény, nagyon forró, ragadós vagy könnyen morzsálódó ételek továbbra is problémát okozhatnak. A protézist minden evés után vegye ki, és öblítse le, hogy a nagyobb ételmaradékoktól megtisztítsa. Ezzel akadályozza meg azt is, hogy nyomja, törje az ínyét az ételmaradék.

 

A műfogsor használat és a beszéd

Néhány átmeneti nap csupán, de meg kell tanulnia beszélni az új protézissel. Gyakorolja a tükör előtt az „f” és az „s” hangokat, ha felső műfogsora van, ezeket egy ideig nehezen ejti majd ki. Először a beszéd kissé furcsa lesz. Ezt hangos olvasással lehet gyakorolni. A megoldás nem a műfogsor használat elkerülése, hanem a sok-sok gyakorlás! A legjobb protézis is csak rendszeres viselés által képes feladatának kifogástalanul megfelelni! Tehát lehetőleg csak a tisztítás idejére távolítsa el, egyébként mindig viselni kell!

 

A kontrollvizsgálatok fontossága – igazítás

A műfogsor átadása után akár többször is szükséges lehet a fogsor igazítása, amit csak rendszeres használat után lehet elvégezni. Ha vannak pontok, amiket nyom vagy érzékeny, azonnal időpontot kell kérnie a fogorvosához, aki igazítva a fogsoron megszünteti a panaszokat. Soha ne barkácsolja, reszelgesse, ragasztgassa saját kezűleg, mert elronthatja! Sőt, az otthoni javítgatás nemcsak a fogsort teszi tönkre, hanem komoly egészségkárosodást is okozhat!

 Műfogsor Használat Kihívásai

 

A műfogsorokat nem támadja meg a fogszuvasodás. Miért fontos mégis a műfogsor higiénia?

Azért, mert a műfogsor tisztasága egyben a szájüreg egészségét is befolyásolja. A fogszuvasodás veszélye ugyan nem áll fenn, de a fogkövet, ételmaradékokat, hosszútávú elszíneződéseket, a kellemetlen leheletet Ön esetleg megszokja, de környezete nem. Sőt, ha vannak ép, saját fogai, azokat is veszélyezteti, valamint az ínygyulladás esélyét is nagyban növeli.

 

Hogyan tartsa tisztán a műfogsorát?

A protézis esetében a fogkefével való tisztítás nem teljes körű megoldás. Miután mechanikusan, fogsortisztító kefe, fogkefe vagy kisebb körömkefe segítségével eltávolította az ételmaradékokat, alaposan át kell dörzsölnie a fogsorteljes felületét, beleértve azt az oldalát is, amelyik közvetlenül érintkezik az ínyével. Lehetőleg használjon műfogsortisztító tablettát, mely maradéktalanul eltávolítja a makacsabb szennyeződéseket a fogsorról, elpusztítja a gyulladást, illetve a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat. Mielőtt használná a tisztítótablettát, olvassa el figyelmesen a mellékelt tájékoztatót, és csak az utasításnak megfelelően használja azt! Ha befejezte a tisztítást, a visszahelyezés előtt öblítse le fogsorát.

 

Írásunkból megtudhatta milyen kezdeti nehézségekre számíthat miután megkapja első fogprotézisét. Milyen trükköket vethet be, hogy lényegesen lerövidítse a műfogsor használat megszokási folyamatát, hogyan kell gyakorolnia az evést és a beszédet, és ami szintén rendkívül fontos, hogy hogyan és miért tisztítsa meg rendszeresen kivehető fogpótlását. Amennyiben további kérdései maradtak, kérjen időpontot egy ingyenes konzultációra!

idopontkeres