A helyes szájápolás és szájhigiénia rendkívül fontos a fogazatunk, de az egész szervezetünk egészsége szempontjából is.

A szájápolás és szájhigiénia alapjai

Szájápolás

Az emberek jelentős többsége azt hiszi, hogy a tudatos és rendszeres szájápolás és szájhigiénia csupán esztétikai célokat szolgál, pedig az egészségügyi szerepe sokkal jelentősebb. Mi magyarok nem tartozunk a legtudatosabb szájápolók közé.

 

Sajnálatos módon a fogászati rendelőnkbe érkező csaknem valamennyi páciensnél felfedezhető valamilyen szájápolási hiányosság. A helyes fogápolás teljes hiánya mellett, a nem megfelelő fogtisztítás hasonló, akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat.

 

Sokan azt gondolják, hogy ha legalább napi kétszer megmossák a fogukat, akkor mindent megtettek annak érdekében, hogy a saját fogaik életük végéig a szolgálatukra álljanak. Ez sajnos tévhit, ennyi nem elég!

 

A helyes fogápolás a fogkefe helyes kiválasztásával kezdődik.

Már gyermekkorában mindenki megtanulja, hogy a fogmosás különösen fontos napi tevékenység, azonban, ha nem megfelelően választjuk ki a fogkefénket, akkor még kárt is okozhatunk magunknak!

 

Milyen az ideális fogkefe?

A legelőnyösebb fogkefe kicsiny fejjel rendelkezik és lekerekített végű, hiszen sok apró és nehezen elérhető helyre kell eljutnunk vele.
A szár legyen kényelmes fogású, csúszásmentes nyéllel.
A következő fontos szempont a sörte keménysége: normál körülmények között közepes szálerősségűt válasszunk.

4e5409f5e856f0dd8209009154d907ff-verz__iny-1

Alapszabály: nincs dörzsölés, és nem kellenek acélszálas fogkefék!

 

A kemény sörtéjű fogkefe és a helytelen szájápolás technika találkozása fognyaki kopásokat eredményezhet, melynek az érzékenységen és az esztétikai látványon túl komolyabb következményei is lehetnek: ezekben a résekben könnyen lerakódik az ételmaradék és a lepedék, ami fogszuvasodáshoz vagy akár ínysorvadáshoz is vezethet.

 

Puha sörtéjű fogkefét különböző ínygyulladások esetén, szájsebészeti műtétek után ajánlatos használni.

Az sem csak reklámfogás, hogy a fogkefe feje rugalmasan mozogjon, hiszen ez is a fog kíméletes ápolását segíti elő.

Használat után a fogkefét ne tegyük se vízbe, se tokba, mert a sörték között gyorsabban elszaporodnak a baktériumok és a gombák.

A fogkefét legalább 3-4 havonta cseréljük, mert ennyi idő alatt elhasználódnak, elkopnak a sörték, és így csökken a hatékonyságuk.

 

Hagyományos, vagy elektromos fogkefe?

Felmerülhet a kérdés, hogy a hagyományos vagy az elektromos fogkefe a hatékonyabb a helyes szájhigiénia eléréséhez? Erre egyszerű a válasz: mindkettő ugyanolyan hatékony, ha a megfelelő technikával mossuk a fogunkat. Az elektromos változat azért vonzóbb, mert kevesebb erőfeszítéssel is jól meg tudjuk mosni a fogunkat. Míg a hagyományos esetében kis kézügyesség szükséges ahhoz, hogy körkörös mozdulatokkal tisztítsuk a fogakat.

 

Helyes fogápolás, hányszor és hogyan?

Számos páciens arra hivatkozik, hogy nincs elég ideje a körültekintő fogápolásra. Reggel munkába siet, este fáradt. A legideálisabb természetesen az lenne, ha minden étkezés után tudnánk fogat mosni. Reggel és este azonban igenis fontos, hogy megfelelő technikával alaposan megtisztítsuk fogainkat. A lefekvés előtti fogmosást SOHA ne hagyjuk ki, mert éjszaka a nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé érvényesül a szájüregben a nyál védő- és tisztító hatása, ezért nő a lepedékképződés.

 

A hatékony fogmosást megfelelő ideig tartó, rendszeresen végzett és jó technikával párosuló tisztítással tudjuk elérni.

 

Elengedhetetlen, hogy fogaink egyetlen felszínét se hagyjuk ki! Ennek érdekében körkörös mozdulatokkal kell haladnunk a fogsorok alsó és felső felületén. Az erőteljes, vízszintes irányú sikálással – főleg, ha a fogkefe sörteszálai kemények – “elsikálhatjuk” az ínyt. Az íny ezáltal nem csak visszahúzódik majd, de a fogakon vízszintes csíkok jelenhetnek meg. Ezek a bemélyedések igen jó megtapadási felületet jelentenek a lepedéknek.

 

Fontos, hogy a fogínyről és a nyelvünkről se feledkezzünk meg, mert azok is a helyes szájápolás területei. A fogínyt érdemes finom, körkörös mozdulatokkal átmasszírozni, a fogak irányába. Ez ugyanolyan jó hatással van rá, mint egy jó masszázs az izmokra.

 

A nyelv felszíne barázdált, úgy képzelhetjük el, mint egy mohás talajt. A lepedék könnyen lerakódhat a kis barázdákban, ezért érdemes innen is eltávolítani. Erre egy hagyományos fogkefe is alkalmas, vagy a modern fogkefék fejének hátoldalán található dörzsölő gumifelszín, még jobb a speciális nyelvtisztító és -kaparó eszköz. Míg elöl könnyű a nyelvtisztítás, hátul annál nehezebb, mert viszketést vagy hányingert okozhat.

 

Hogy a szájápolás folyamata teljes legyen, sose hagyjuk ki a fogselymet és esténként szájvíz használatának is kell követnie, mert a fogkefével csak a külső, belső és rágófelszíneket lehet tisztítani.

 

Szájhigiéniai tanácsadás

Szájhigiénia tanácsadásra leggyakrabban a 18-45 éves korosztály jár, ott is a nők vannak többségben. Pedig minden életkorban fontos lenne, hogy a megfelelő szájhigiénia biztosítása hozzá tartozzon a mindennapokhoz!

 

Sajnos, többség meglepően kevés időt szán a megfelelő szájhigiéniára, holott havi rendszerességgel járunk kozmetikushoz, fodrászhoz, viszont valamiért úgy gondoljuk elegendő, ha évente egyszer ellátogatunk a fogorvoshoz.

 

Szakértők szerint 3 havonta érdemes lenne szájhigiéniai tanácsadásra is elmenni, hogy még időben megelőzhessük a nagyobb bajt. Az egész eljárás mindössze 30 percet vesz igénybe, ami valljuk be, hogy negyedévente mindenkinek bele kell, hogy férjen az idejébe.

A helyes szájápolás és szájhigiénia rendkívül fontos a fogazatunk, de az egész szervezetünk egészsége szempontjából is.

 

Tudta?

– az első fogkefét Münchenben gyártották 1793-ban

– Magyarországon évente átlagosan fejenként egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el, ami igen kevés, hiszen fogkefét például három havonta kellene cserélni

– magyarországi fogmosási statisztikák szerint csupán az emberek 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47% kétszer, 6%-ra pedig jellemző, hogy napok, hetek, hónapok telnek el két fogmosás között

– influenzás megbetegedés, vagy légúti fertőzés után érdemes fogkefét cserélni, mert újra megfertőződhetünk a fogkefében megtelepedett baktériumok miatt.